11

Clara en luxbaby - höftledsluxation hos nyfödd - von rosenskena

När Clara var några timmar gammal så undersöktes hon av en barnläkare, det gör man med alla nyfödda. Då upptäcktes att hennes höfter som man säger "knäppte". Efter ett besök på ortopeden så konstaterades sk. höftledsluxation. Man kan förklara det med att höfterna är mer som tallrikar än som skålar och för att höftkulan ska omslutas på rätt ställe så måste barnet placeras i en von Rosen skena där benen ligger i grodställning.
 
Som läkaren poängterade till oss så är detta ingen sjukdom, men dock något som måste åtgärdas genom placering i skena som hon skulle ligga i de första 6 veckorna av sitt liv. Vilken chock! Såklart kunde det varit så mycket värre, och vi är så tacksamma att vi fått en frisk dotter, men som jag läst på så många ställen så är detta en stor grej och man får vara ledsen för det. Och det var jag. Vi. Och jag kan inte låta bli att fortsätta vara ledsen för att det blev såhär och känna att vi faktiskt blivit snuvade på vissa upplevelser under hennes första veckor, hon kommer ju aldrig att vara så liten igen... 
 
 
Clara 1 vecka gammal
 
Behandlingstiden är oftast 6 veckor (vissa sjukhus har 12 veckor) och bebisen ska ligga i skenan hela tiden, kläder och blöja sätts utanpå.
 
Clara 2 veckor gammal
 
En gång i veckan har vi åkt till Ortopeden på sjukhuset för att bada och kolla hur höfterna känts samt justera skenan om den blivit för liten. Den här stunden då Clara varit utan skena och vi har fått bada henne har varit veckans höjdpunkt för oss.
 
Clara älskar att bada och har inte varit ledsen en enda gång utan har bara njutit av vattnet och av att kunna plaska med benen.
 
 
Clara vid badet då hon var 3 veckor och 1 dag gammal
 
Clara 4 veckor gammal
 
Clara 5 veckor gammal
 
Clara 6 veckor gammal
 
Nu har det gått 6 veckor och idag den 26 maj 2014 är en stor dag för oss - skenan ska tas bort.
 
Vilken lycka att få hålla sin bebis igen utan skena, oj vad vi ska mysa! Jag är så stolt att vi fixat detta och Clara har varit så duktig. Vi håller nu alla tummar att hon ska slippa bekymmer i framtiden och att skenan har hjälpt, det är såklart det allra viktigaste!
 
 
 
Några praktiska tips om du fått en lux-baby:
 
Ett bekymmer var kläderna, till en början funderade jag mycket på om hon ens skulle kunna ha kläder överhuvudtaget, men det har inte varit några problem. Kläder och blöjor sätts utanpå skenan och till en början kunde hon (som de flesta nyfödda) ha storlek 50 i body, nu de senaste veckorna har hon haft 56. Byxorna har krävts en större storlek redan från början (62 och 68). Jag tycker att modeller där benen sitter lite längre isär har varit bra.
 
Det bästa och mest använda plagget har dock varit Polarn och Pyrets sovpåse. Vi hade två stycken för att kunna byta med.
 
Bild lånad från Polarn o Pyret
 
En amningskudde! Amningskudden har verkligen varit super, vi har använt den både vid amning och när besökare velat hålla Clara så har hon kunnat ligga på denna eller sitta i knät genom att luta sig bakåt mot den.
 
 
 
Bild lånad från Lekmer.se
 
Om du vill läsa mer om höftledsluxation så finns all information hos Vårdguiden 1177.
 
Jag tycker även att denna artikel från Mama är bra med hög igenkänningsfaktor.
 
Tveka inte att fråga om du undrar något, kanske har du hamnat här för att du också fått en lux-baby. Skriv en kommentar eller mejla mig på emmasutsida@live.se
Clara Emmas vardag baby bebis höftledsluxation luxbaby nyfödd skena vonrosen vonrosenskena